Hedef kitleyi etkinlik sürecinde dinamik tutmak ve hedeflenen farkındalıkları sadece eğitim seminerleriyle değil aynı zamanda kendilerinin aktif rol aldığı uygulamalarla da sağlamak amacıyla çeşitli faaliyetler düzenlenecektir. Evreni Anlama Sanatı olarak tanımladığımız Temel Bilimleri “Resmet”, “Tınıyı Dinle”, “Dokun”, “Hisset”, “Gör”, “Tadını al” eylemleriyle anlatmayı da hedefleyen bu faaliyetler Müzik, Tiyatro, Şiir ve Resim uygulamalarını da kapsayacaktır. 

Uygulama Faaliyetleri; temel bilimlere, disiplinlerarası uygulamalarına, sanatla ilişkisine ve toplum üzerindeki farkındalıklarına dair posterleri; bilim, farkındalık ve yarışma temelli stantları ve temel bilimce sanat faaliyetleri olmak üzere toplam üç faaliyet grubu içermektedir. Uygulama faaliyetlerinin detayları aşağıda sunulmuştur. 

1) Bilim, Sanat ve Farkındalık Posterleri: Hedef kitle; temel bilimler, temel bilim uygulamaları, temel bilimin sanatla ilişkisi ve temel bilime dair toplum farkındalığı alanlarındaki posterlerle kongreye katılım sağlayabilecektir. Posterlere dair olası konu başlıkları kongre web sayfasında duyurulacaktır. Hedef kitle tarafından başvurusu yapılan özetler Bilim ve Danışma Kurulu tarafından değerlendirilecektir. Kabul edilen özetler kongrede poster olarak sunulacak ve özet metinleri web sayfasında paylaşılacak olan kongre kitapçığında yayınlanacaktır. Bilim ve Danışma Kurulu tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda en iyi posterler ödüllendirilecektir. 

2) Stantlar: Etkinlik kapsamında “Bilim”, “Farkındalık” ve “Yarışma” stantları olmak üzere hedef kitle tarafından üç farklı grupta stantlar açılacaktır. Stantlar ile ilgili detaylar web sayfamızda yayınlanacaktır. Stantların konu başlığı web sayfasında verilenlerle sınırlı kalmayacak olup içerik açısından “Sizden Gelenler” kısmı da yer alacaktır. Başvurusu kabul edilen stantların yerleşim planları ve stant başlık bilgileri web sayfamızda ilan edilecektir. Stantlar etkinlik süresince aktif olacaktır. Bilim ve Danışma Kurulu tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda en iyi stantlar ödüllendirilecektir.

Üç farklı grup olarak planlanan stantlara dair içerik detayları aşağıda verilmiştir. 

  • Bilim stantları: Hedef kitlenin bilimsel düşünme kabiliyetini güçlendirmeyi hedefleyen, Temel Bilimler (Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik) ve Temel Bilimlerin uygulamalarını içeren diğer bilimlerle (Tıp, Jeoloji, Çevre, Malzeme, Arkeoloji, Mimarlık, Tasarım, Felsefe gibi) ilgili konularda stantlar açılacaktır. 
  • Farkındalık stantları: Hedef kitlenin temel bilime ve öncelikli evrensel konulara dair farkındalığını artırmayı hedefleyen, Bilim Tarihi, İnsan-Doğa İlişkisi, Dünyanın Geçmişi (Dünyanın Geçirdiği Süreçler), Dünyanın Bizden Önceki Sakinleri, İklim Değişikliği, UNESCO 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Yapay Zeka ve İnsan, Geçmişten Günümüze Temel Bilimlerde İz Bırakan Kadınlar, Z Kuşağı ve Teknoloji gibi başlıklarda farkındalık stantları açılacaktır. 
  • Yarışma stantları: Hedef kitlenin eğlenerek öğrenmesine katkı sağlamayı hedefleyen, Çengel Bulmaca, Temel Bilimciler Yarışıyor: 100 Kişiye Sorduk 5 Popüler Cevap gibi başlıklarda yarışma stantları açılacaktır.  

3) Temel Bilimce Sanat Faaliyetleri: Hedef kitle; Temel Bilimleri kapsamına alan konularda Kısa film, Tiyatro, Müzik, Resim, Karikatür, Şiir, And gibi sanatsal faaliyetlerle de katılabilecektir. Faaliyetlerle ilgili hedef kitlenin başvuruları Bilim ve Danışma Kurulu tarafından değerlendirilecek ve moderatör desteği de sağlanabilecektir. Bilim ve Danışma Kurulu tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda en iyi temel bilimce sanat faaliyetleri ödüllendirilecektir.

Hedef kitle 5Ps konularıyla ilgili temel bilimleri kapsamına alan kamu spotu niteliğinde hazırlamış olduğu pankart yazılarını belirlenen son tarihe kadar kongre mail adresine (2022bscience@gmail.com) iletebilecek, ilgili pankartlar Bilim ve Danışma Kurulu tarafından değerlendirilerek en iyi pankartlar ödüllendirilecektir. Hedef kitle tarafından gönderilen bu pankartlar kongre süresince kongre alanında sergilenecektir.